Intresse för supporterträff?

En god idé som förts fram här på bloggen är att ordna supporterträff över laggränser.
En sådan första träff skulle kunna bestå i en 5- eller 7-mannaturnering mellan serielagens supporterklubbar i fotboll eller innebandy som avrundas med lite festligheter. Tanken är då att inblandade supporterklubbar avlöser varandra som arrangörer. En inledande träff med detta upplägg skulle kunna ses som en typ av kick-off där vi i lättsamma former lär känna varandra bättre. 
Vad tror ni om detta? Verkar det vara en bra eller kul grej att göra? Vilket intresse finns från White Wings, Redmill, Aspen Army, Boden/Redstorm osv... ? 

Gör din röst hörd genom att kommentera detta inlägg, eller skicka ett mail till [email protected] 

Johan

Ord till Handling

  Dags att ta detta ett steg längre känner jag, i dagarna ska en förfrågan skickas ut till kanslierna i samtliga div 1 klubbar angående All-Star matcherna o tillhörande "Hokeyns dag" med typ skills competition. Bara en förfrågan om intresset att ställa upp till att börja med förstås. Det ska bli oerhört intressant att få ta del av reaktionerna på de olika hållen. Jag skickar ut till samtliga klubbar i 1 A, så får vi se vart det bär därifrån.
  En första fråga som dyker up är ju, var ska allt detta äga rum? Man hinner ju knappast fara runt i samtliga hallar på en säsong. Ett par om året kanske är realistiskt?
  Sen är en annan fråga som dök upp i kommentarerna, hur ska man matcha?  Bästa från nordligaste klubbarna mot sydligaste? Kan ju vara svårt att få hit ett elitlag första året.
  Sedan tror jag väl inte sponsringen till något sånt ska vara så svårt att ragga ihop, exponeringen blir ju relativt stor!

Bara några funderingar, alltså...

Kom gärna med fler, det SKA ta mig fan gå att genomföra!

Christer

Sammanfattning 1:a veckan och fortsättningen....

  Ja, milda makter, det har varit en omtumlande resa denna vecka!
Vi var tydligen ute i helt rätt tid med detta, om man ska döma efter vad folk sagt och skrivit.
Kanske dags arr sammanfatta första veckan lite kort, så vi inte tappar helhets-synen på allt som hänt.

  Konkreta ide'er som kommit fram och kan genomföras utan större omsvep:

1. Supporterträff rakt över laggränserna, där tycker jag förslaget om att turas om att vara värd är den som är bäst. Man kan väl helt enkelt ta dem i bokstavsordning? Då blir det Asplöven-Boden-Kiruna-Piteå, om man går efter lagnamnen. En träff i Happis i sommar för supportrarna, är det ok? Kan Aspen Army ta på sig att ordna det?
Maila in andra förslag på turordning etc till [email protected]

2. All-Star matcher i alla klubbar som är med, just nu 4 stycken. Kräver någon sorts omröstnings-sida, OK från klubbarna förstås och spelarna! Ok från någon Elitklubb att möta ett eventuellt All Starlag från 1 A. KAN kräva en organisation modell större, framförallt en projekt-general som driver på.

Det är dom två tankar jag/vi tror kan genomföras ganska smärtfritt ändå.
Tänk mer på dem, anmäl er, om Ni är intresserade eller har kontakter som kan vara nyttiga!
samma epost som ovan!

I den närmaste framtiden kommer lite synpunkter från spelare i olika lag förhoppningsvis att trilla in, så missa inte det! Vi jobbar ständigt för att få in intressanta synpunkter på hockeyn i Norr, så har Du några, kom med dem.
  Tror det här utvecklas till en ide'fabrik, inte bara för oss här uppe, finns säkert en hel del klubbar och supporters söderöver kan ta till sig också!

  Det glädjande överlag är, att synen på Norrhockeyn är näst intill identiskt på alla fronter, och att NÅGOT MÅSTE GÖRAS SNART!

  Tänker fortsätta tjata om två allsvenskor i all evighet, vad dom än säger i Leksand. Ibland måste man titta lite längre ut än sitt eget fönster... Det är ju ingen hemlighet precis att man försökte stänga Elitserien när man märkte att faran att åka ur var överhängande. Tack o lov lyckades man inte fullt ut, men närapå, med denna gemensamma allsvenska. Det var ett steg i deras riktning, kan man lugnt säga.

  Nu tycker jag att Elitserien måste utökas till 14 lag, samtidigt som man inför Norr o Syd-allsvenskan igen, då först får vi tillbaka den bredd i Svensk hockey, som tog oss upp i världstoppen. Nu tappar vi mark hela tiden.


  Kom nu in med synpunkter på hur de två ideerna kan genomföras!

[email protected] är adressen, fega inte ur!

Christer S

Renberg: "Vi får inte tappa plantskolorna"

Såg i en kommentar till ett tidigare inlägg här på bloggen att det hänvisades till ett TV-inslag där Micke Renberg talar om läget för norrhockeyn och vad som behöver förändras.
Renberg delar vår problembeskrivning och uppmärksammar den svåra sits som klubbarna i division 1A hamnat i.

Micke menar bl.a. att många talanger förloras i tidig ålder pg.a. att de plantskolor som t ex Boden, Kiruna och Piteå utgör "håller på att dö". Vad han vill se är att Allsvenskan återindelas i en nordlig och sydlig serie, och att de främsta lagen sedan får mötas i en rikstäckande Superallsvenska. Rätt eller fel? Vad tycker ni?

TV-inslaget kan ni se här. Renberg talar om norrhockeyn efter ca 8 minuter i inslaget. 

Läs gärna också Leksandssupportrarnas reaktion på Renbergs "utspel", klicka här.  

Johan H/"Anodizer"

Ska något hända så är det upp till oss!

Tänkte ge mig på ett bidrag till denna eminenta blogg, som Christer ska ha en stor eloge för att ha dragit igång.
Jag tog kontakt så fort jag uppmärksammade detta initiativ och erbjöd mig att på något sätt försöka bidra processen, bl.a. då att genom att skriva något blogginlägg då möjlighet ges. Förhoppningen är att kunna medverka i idéutvecklingen.

Har följt den norrbottniska hockeyn sedan slutet av 90-talet. De senaste tre-fyra åren har jag – som en del av Piteåredaktionen på SvenskaFans – inte kunnat hålla mig borta från att kommentera i vilken riktning hockeyn i länet är på väg genom krönikor, blogginlägg och liknande.

Vad man kan konstatera är att norrhockeyns värde i hockeysverige steg för steg har devalverats och att det blir allt svårare för klubbarna att konkurrera. Ja, för flera föreningar som ett par år tillbaka i tiden var välmående och hade satsningsvisioner handlar det nu snarare om att överleva än att konkurrera i något toppskikt.
Den gångna säsongen har det dock blivit oerhört tydligt att konstruktiva åtgärder måste till och att det inte längre går att ”trolla med knäna”.

Åtgärdsbehov har bl.a. tydliggjorts då publiktillströmningen till matcherna i serien försvagats till vad som på många håll är ett ”all time low” (undantaget Kiruna som lyckats vända utvecklingen), samtidigt som allt fler klubbar rapporterar ökade svårigheter att hävda sig i sökandet efter väl bemedlade sponsorer. Hur ska man locka företag till samarbete och sponsring med allt lägre publiksnitt och mindre namnkunniga trupper? Inte alldeles enkelt.

När det gäller lagbyggen finns förresten även där en delikat svårighet. Många tävlingskommittéer/sportchefer i länets division 1-klubbar har nog svettats över knepigheten i att locka lovande juniorer från egna led att välja seniorspel i moderklubben. På samma gång är det dock också svårt att erbjuda mer rutinerade lirare med spetskompetens på denna nivå attraktiva kontrakt (pga. begränsad ekonomi).
Ingen lätt ekvation att få ihop, direkt.
Strukturella faktorer som bidrar till att minska intresset för serien visar sig också i form av påfyllnad av lag som misslyckats i kvalet till ettan och påbörjar spel på högre nivå utan att ha anpassat organisationen. Vidare också ett ”lottningsförfarande” av förbundet i förkvalet till allsvenska kvalserien som ställer klubbar från division 1A mot varandra. En rak fundering: är det någon idé med playoff-modellen i dess nuvarande form överhuvudtaget?

Precis som Christer uttryckte i ett tidigare inlägg här på bloggen upplever även jag att vi nu är i en brytpunkt. Ska något hända så är det upp till oss – hockeyförbundet har låtit utvecklingen (snarare kanske ”avvecklingen”) fortgå utan nämnvärda insatser. Om det sedan beror på bristande handlingsförmåga lokalt, eller för litet handlingsutrymme från centrala direktiv må vara osagt.

Är det något som idéutbytet på denna blogg visat så är det att vi har en gemensam bild av de problem som präglar norrhockeyn, oavsett skillnader i klubblojalitet. Utbytet av idéer har också visat att vi tillsammans kan ”spåna fram” konstruktiva förslag på åtgärder och insatser som skulle kunna bidra till att vända utvecklingen.

Vi har ju även mycket positivt att bygga vidare på utifrån hur man agerat i vissa klubbar under senare tid (läs: framgångsfaktorer).
Jag tänker inte minst på hur Kiruna denna vinter genom smarta marknadsföringsinsatser lyckats skapa stor intressehöjning bland företagare och publik på orten. I Kiruna har för övrigt även klubbledning, spelare och supportrar visat på en ny form av samverkan då det gäller att anordna supporterresor. Jag tänker vidare också på hur Asplöven, med Hans Kenttä i spetsen, år efter år framgångsrikt förmår skapa uppmärksamhet för gränsstadsklubben som en kaxigt satsande utmanare från norr.
Väl värt att nämna är även Piteås kraftsamling för att skapa en välstrukturerad och konkurrenskraftig juniorverksamhet, vilket redan i år föranlett kvalseriespel för J18- och J20-laget.

Genom idéutbytet på bloggen har vi redan kommit fram till idéer om en resefond, årliga all-star matcher där de främsta lirarna i serien får utmana LHF (samt inbördes i en skills competition), möjliga förändringar i spelschemats utformning, gemensam upphandling av hyrbussar till supporterresor, årliga träffar för supportrarna i seriens klubblag etc. Mycket positivt! Nu spinner vi vidare på detta.

Som jag förstått det finns i dagsläget supportrar som anmält intresse för att medverka från tre av klubbarna i division 1A (Kiruna, Asplöven och Piteå). Som en plattform för fortsätt utveckling av idéer som framkommit skulle ”representation” även behöva finnas från fler klubbar och supportrar. Tveka inte, hör av er till Christer. Nu kör vi!

Johan H/”Anodizer”


Attan!

Kunde inte hålla fingrarna i styr, men signaturen "bn" kom med ett mycket bra förslag på Asplövens forum!

  En 5 eller 7-manna turnering i fotboll under sommaren, kan ju lika väl vara innebandy också? På neutral mark, eller så turas man om att bjuda in till sin egen borg.

  Jag vet att det funnits något liknande söderut tidigare, har dock ingen aning om dom fortfarande kör...
Ide'n är enligt mig, helt underbar och borde kunna genomföras utan några större omsvep.
Det som krävs är väl att man på varsitt håll samlar styrkorna o kommunicerar. Norrhockeybloggen ställer förstås upp som förmedlare om så önskas. Så om ledare för Aspen Army, Pite Reds, White Wings och Bodens och varför inte Kalix supportrar mailar oss, så ska vi försöka sy ihop det snyggt.

  Ni kan maila till: [email protected]

Så där, nu ska jag logga väck igen!
Men ta vara på denna ide', kan bli grymt roligt för alla!

Christer

Slut på superlativer

  Ja, jag vet faktiskt inte vad jag ska säga,... Vi drog i all blygsamhet igång denna blogg i fredags, och effekten har vida överstigit i alla fall mina vildaste förhoppningar. På tre dygn har vi plockat fram ideer gemensamt som annars kanske aldrig kommit fram. Det visar om inget annat, att det här behövdes, och kanske är läget för ishockeyn i Norr också i en skärningspunkt just nu.
  Under kommande vecka ska jag försöka begränsa mina inlägg något och ge plats för Piteås o Asplövens representanter. Jag är väldigt glad över att ha dem med på denna resa, som jag ärligt talat inte ens vågar tänka på, vars den slutar.
  Man får som ett helt annat tankesätt, när man tänker brett... Hjärnan spinner som en katt och spottar ur sig grejer hela tiden. Jag lovar, jag sållar hårt. :-)

  Nästa tanke som jag inte kan låta bli att komma ut med här, undrar om det skulle vara möjligt att få "låna" en sida i norrklubbarnas matchprogram för Norrhockeys del? Där skulle man gemensamt kunna gå ut med ganska mycket som främjar inte bara ishockeyn, utan också supportrarna.

  Dessutom känns det mer och mer som man behöver en bra organisation, om man ska lyckas sy ihop projekt som All star-matcherna, "Hockeyns dag" på de olika orterna. Undrar om det finns någon stiftelse eller fons som kan sätta av medel för såna här grejer, eller om man helt enkelt ska börja ragga stöd bland företag redan nu för de tankar som faller i god jord.

  All Star-matcherna känner jag redan nu, nästan är ett MÅSTE att genomföra! Det vore ju inte bara en toppengrej för oss på läktarna, utan något för spelarna att se fram emot också. Att få mäta sig med de bästa, helt enkelt, oavsett vilket lag man spelar i för tillfället.

  Så där, nu ska jag verkligen försöka hålla tassarna borta från tangentbordet ett tag, åtminstone till imorgon kväll, om inget sensationellt händer.

  Kan avsluta med att tala om att det idag, så här långt ligger på 180-190 besök på bloggen! Otroligt...
Vill också tacka Jimmy mer officiellt för hans bidrag, du är en klippa, som alltid, Jimmy!

  Det var så sant, ska vi försöka få in gästbloggare med känsla förr Norrhockeyn framöver?
"Tyck till om vad Ni vill" Ett radioprogram jag verkligen saknar.... Men andemeningen hoppas jag Ni förstår ska gå igen här. Sitt inte o klura på era ideer, skriv ned dem här!

  Lev snyggt!

Christer S

Många goda idéer

Christer S frågade mig om jag kunde ge mig på ett gästinlägg på denna behövliga blogg. Och det är klart att Jimmy Stålnacke måste ställa upp när ni fans kommit på denna briljanta idé.

Jag har roat mig med att läsa igenom kommentarerna och blir imponerad.

* Hur grymt hade det inte varit med en All-Star match med tillhörande skills competition?

* Att spela fredagar eller lördagar i stället för söndagar är också ett måste.

* Men det där med media håller jag inte riktigt med om.
Om vi ser till Kuriren så är det en Luleåtidning. De har mest läsare i det området och har därför valt att satsa mer på basket än div 1-hockey. Med all rätt, eftersom deras läsare kräver basket.
På NSD däremot har det varit en bra satsning på ettan i år. Betydligt bättre än tidigare och jag tror inte att man kan utöka det desto mer. För i slutändan handlar det om allmänintresse hos läsarna. Fast det är klart. Framgång föder framgång, och skulle något lag gå till kvalserien, lär också bevakningen öka några snäpp.

* Sen var det en med nick "utflyttad" som hade funderingar på att topplagen hade blivit sämre i år. Den diskussionen kan man föra i evigheter men i slutändan får man ändå samma resultat. Svaret kommer att bli ja, hur man än vrider och vänder på det.
Varför?
Av den enkla anledningen att ekonomin har blivit sämre. Asplöven hade sin sämsta trupp på många år, Kiruna gjorde en bra säsong men hade egentligen ett bättre lag ifjol. Anledningen till årets fina stavas nog Sergei Joukov. Och Piteå tappade all form när det började gälla. De var för lättlästa helt enkelt.

* Vad kan man göra mer för att öka intresset?
Vi måste få publiken till matcherna. Vi måste få det till rutin hos folket att gå på hallen de kvällar det är match.
Jag vet i tusan, men på något sätt måste det gå. Och det är ju här skridskon klämmer. Får man publik, får man också pengar och intresse.

Men en sak vet jag. Att kan ni hålla liv i denna blogg är mycket vunnet. Att kunna ena tankar och supportrar under samma tak, är värdefullt. Ta hand om denna nu, och gör något bra.

Tack för att jag fick chansen till ett inlägg!

Over and Out!


Smältdegel

  Det här ser verkligen lovande ut!
På ett par dagars verksamhet bara, så formligen sprutar goda tankar fram på denna blogg.
All-star matchen är ju helt genialisk i sin enkelhet, varför har det inte gjorts tidigare?
den kan i sin tur generera medel till både klubbar och resefonden som nämndes tidigare.
 
  Tankar har också framförts om att engagera profiler i allt detta, och det är väl inte helt fel.
Vore ju riktigt nice att få sådana som Wikegård, Salming med flera att ställa upp bakom oss.

  En tanke till som ploppat upp är, det har ju trots allt blivit en hel del resande för supportrar under den senare delen av säsongen. Kan man inte göra någon form av gemensam upphandling av hyrbussar eller så till det?
  Kan finnas många problem där, men det är en tanke i alla fall. Allt för att få lite ekonomi till supporterresorna.

Sedan kan man ju hoppas klubbar o spelare får upp ögonen för denna blogg, och börjar delta med synpunkter här också. Det är ju i slutändan för deras skull vi håller på med detta. Era synpunkter skulle verkligen uppskattas,
och det finns säkert minst lika bra ideer att hämta därifrån, om hur ishockeyn i Norr ska ta ännu ett steg framåt.
För trots att det gick som det gick i år, så tycker i alla fall jag personligen att avståndet inte är så hemskt stort uppåt.
Så hör av Er, vi behöver eran feedback.

  Den där allstar-matchen, skulle behöva sättas i verket nästan nu va? Jag menar, det behövs en hel del planering inför något sådant, kontakter med hugade elitklubbar osv.

  Mer ideer nu, kom igen grabbar och tjejer!

Christer S

Indelning av ämnen

  Det finns ju faktiskt en rad olika frågor, där vi som supporters och fans, kan påverka ganska mycket.
Har börjat lägga in lite kategorier, men det finns säkert fler. Där behöver jag hjälp med det! Kom in med förlsag, så kan jag ordna det direkt. 
 
  En positiv effekt, om man kan tala om sådant, av den snabba utslagningen av våra respektive lag, är ju just detta, har Ni också märkt den snabba omsvängningen av attityd emellan oss fans? Det känns faktiskt som vi nu är betydligt mer enade utåt än för bara några veckor sedan.

  Resefonden kan ju kanske funka, faktiskt, bland oss alla supportrar måste det ju finnas några med kontakter i olika företag. Kolla upp läget där, men förklara också att det absolut inte får inkräkta på den ordinarie sponsringen av respektive klubbar, utan är en utomstående gemensam insats för ishockeyn i Norr i stort. Vi får ju inte börja tafsa på de små bidrag som nu finns för våra klubbar. Det ultimata vore att hitta någon hockeyintresserad utanför regionen som är norrifrån och vill stötta hockeyn generellt i Norr. Kanske man även kan införa någon sorts mindre frivillig supporterpeng till detta?
  I alla fall jag ser detta som ett relativt långt projekt att ro i hamn, men om man börjar nu, så...

där vi direkt kan göra en skillnad är ju med ideer om hur man får tillbaka folk till läktaren, och framförallt, hur man får in nya människor till hallarna!

Christer s

En hyfsad start!

  89 besök på en dag, det är inte illa! det visar framförallt att många är intresserade av ämnet.
Det gäller att få fram tankarna och ideerna som finns också, för jag är övertygad om att de finns där ute.
Min första tanke efter skapandet av denna blogg blev denna, det optimala vore om man kunde få en representant från varje Norrklubb att kunna administrera sidan. Nu funkar det ju sådär med en blogg, så det första steget är detta: Är alla nöjda med denna utformning, eller ska någon annan typ ordnas?
  Till exempel ett enkelt forum, fast då krävs antagligen en hemsidesadress?

  En tanke som följt mig under dagen är denna; Vore det inte underbart om man hade en fond, som delas ut till klubbar i Norr, som understöd till resorna? Fick man substans i den, kunde klubbarna ägna sina egna resurser mer till ungdomslag, A-lag, osv.
  Nu kanske just den ide'n inte går att genomföra i det riktiga "hårda" livet, men en tanke är det i alla fall.
Jag vill att sådana ide'er bara strömmar in! (eller bättre, förstås)
 
  En annan formfråga är, vilka ska räknas in som klubbar i Norr? Är Sundsvall en? Jag själv skulle förstås vilja räkna in även division två-klubbar dit, de som VILL uppåt i seriesystemet förstås.
 
  Glädjande nog, verkar det som TEG spelar i div 1 nästa år, så dem kan man säkert räkna i dit, och deras ekonomiska situation gör dem också till "en av oss".

  Så i korthet, form, omfattning och riktning är väl sådant vi måste komma fram till, till att börja med. Jag är glad för det positiva gensvar som kommit, och vill Ni därute, Caztie och Anodizer med flera delta som administratörer, maila in till mig så skickar jag inloggningen hit, det känns lite fel att köra solo här.
  Maila till [email protected]!

Dont wait another day! Det är bråttom nu....

Åtminstone ett försök!

  Tänka sig, ett samarbete, nåja ett försök i alla fall till ett sådant mellan ett obotligt Kirunafans och ett lika obotligt Asplövensfans. (Antar jag) Denna blogg är ett resultat av diskussioner som förts på respektive lags forumsidor, där vi kom fram till att en särskild kanal behövs för att diskutera ishockeyns framtid i Norra Sverige.
  Jag tycker att vi som en grundregel till att börja med, lägger respektive laglojaliteter helt åt sidan, dem får och SKA vi ventilera på lagens olika sidor.
  Nu är denna blogg skapad i en hast, och jag vill ju verkligen inte ta för mycket plats själv, så nu överlåter jag åt Er, att först och främst komma med riktlinjer för hur vi ska sköta diskussionen, förutom den jag föreslog här ovanför, och kanske, ämnen som kan tas upp också.
  Som sagt, detta är en bra början, och kanske någon hugad datahackare kan bistå med ett snyggare forum till och med.

  Ordet är nu Ert!
Christer S

RSS 2.0