Ett litet vårinlägg del 3

Turen har kommit till allsvenskan

Historiskt ville man från förbundets sida att steget mellan div 1 och elitserien skulle krympas. Dels för de lag som åkte ner, men även för de lag som ville upp, resultatet blev en allsvenska delad i två regioner.  Upplägget var det inget fel på alls, utan de flesta klarade av att leverera och intresset växte. Efter spelad grundserie gick de främsta in i en superallsvenska där norrlagen dominerade de första åren, främst på grund av tradition och erfarenhet. Sedan bestämde förbundet sig för att göra en permanent rikstäckande allsvenska och förfallet startade.

Jag har nu följt allsvenskans utveckling sedan starten och kan med fog säga att det är en ren konkursserie. Att Svenska hockeyförbundet håller ett så uppenbart katastrofalt upplägg under armarna är för mig en gåta. Björklöven, BIK, Halmstad Hammers, Piteå, Kiruna, Hammarby, Lidingö, ja, listan kan göras lång över de föreningar som kört verksamheten i botten i denna serie. Och för vad? Vad är anledningen till att man tillåter så många plantskolor att vissna genom ett serieupplägg som ytterst få har råd att spela i?

Eftersom de flesta lag var/är semiproffessionella så har de flesta spelarna i laget ett jobb/utbildning på sidan om sin hockeykarriär och resorna i en rikstäckande serie medför dyra flygresor med busstransfer och hotellövernattningar. Till detta skall läggas inkomstbortfall för de som jobbar etc. Det är förvisso inget problem för de som få som har råd, men för övriga två tredjedelar av de allsvenska lagen, är det en ständig balansgång på slak lina som skördade sitt senaste offer i den anrika klubben Björklövens konkurs.

Jag tror att man i planeringen av serieupplägget kallt räknade med att en del lag skulle falla ur ekonomiskt eftersom man finurligt lade till en paragraf om att ”alla lag måste ha svarta siffror i bokslutet”. Naturligtvis ville man rensa bort de som ”dopat” sig ekonomiskt och som hade lite kreativ bokföring, vilket är helt okej, men dessvärre kunde man alltid backa på relgerna när det behövdes. Något som AIK gladdes över vid minst ett tillfälle. Men det går inte att bortse från att denna utveckling med rikstäckande allsvenska dränerat norrland på hockeylag och i vissa fall helt raderat ut sporten för lång tid framöver. Vilket annat förbund (förutom den där udda sporten på gräs, sparkboll tror jag det heter) skulle komma på tanken att ha rikstäckande serier i både högsta, som näst högsta serien?

 

Vad ska då göras?

Allsvenskan skall naturligtvis genast göras om till två serier, alternativt skall ett reseutjämningssystem utarbetas så att alla lag reser på lika villkor. Det kan inte vara så att det mest centrala laget skall kunna bränna merparten av budgeten på spelare, medans ett lag i periferin måste bränna samma del på resor.

Övergångsbidrag i någon form måste till för de lag får fram elitspelare till elitserien, eller varför inte någon form av drafting-system, där elitlagen budar på talanger som kommer den allsvenska klubben till godo.  

Både elitserien och allsvenskan tillsammans med förbundet måste dock göra produkten man säljer mer attraktiv. Mer kampmoment och känslor på plan istället för mindre, skulle göra det mer attraktivt att se på. Sluta med svamlet om regelfokus hit och dit och ge publiken det de vill ha, rejäl hockey med mycket känslor…

/Zamoni


Kommentarer
Postat av: Heavy

Mycket mycket väl skrivet.

2010-05-07 @ 14:50:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0