Ett litet vårinlägg del 2...

Elitserien

Bevittnade just Djurgårdens suddenseger mot HV och kände inombords att det var det bästa som kunde hända sporten just nu. Nej, jag är inte Djurgårdare, snarare raka motsatsen. Men med AIK och ett pånyttfött Djurgården i den svenska avvecklingsserien, så kanske kräftgången kan sakta ned och kanske, kanske kan det även vända till något positivt. Vad jag menar är att elitföreningen just nu presenterar en alldaglig produkt som ingen egentligen vill se, men som allt för många slötittar på. Den genererar ett hutlöst ekonomiskt gap mellan elit och icke-elit, den är 50 omgångar lång, den är mer eller mindre stängd på grund av den ekonomiska skillnaden till allsvenskan och förutsätter näst intill en egen arena för att någon skall kunna få vara med och leka. Dessutom anser jag att vårt Tre Kronors direkta kräftgång (ja, om man bortser de få gånger vi får se alla stjärnor från NHL) är en orsak av denna innavel.

 

Hur många kan på allvar känna spänning i 50 omgångar där lagen som går till slutspel på förhand kan nämnas med 80% säkerhet av tom min åldrande sportointresserad mor? Det enda som hållit mitt intresse vid liv tidigare är kampen om vem som skall få kvala, där ger man åtminstone allt för att slippa negativt kval och desperationen osar som ett turkiskt kebabkök. Själva slutspelet har sedan varit rätt ointressant för alla som inte håller på Färjestad, HV, Frölunda eller Linköping. Ända fram tills nu…

 

Därför menar jag att Djurgårdens suddenseger är viktigare än vad många tror.

 

Det jag skulle vilja se hända i min lilla utopi är följande:

- Matcher endast två dagar i veckan. Ingen utom kassörerna är intresserade av fler matcher än så, kan ni inte leva utan intäkterna så höj biljettpriset och gör en hemmamatch mer exklusiv.

- Släpp fram juniorerna eller låt dem spela i lägre serier. det finns ingen anledning till att exempelvis Luleå har ett SM-silver i J20 som kostar 6 miljoner per år, om man inte släpper fram en enda av dem.  

- Samarbeta mer med lagen underifrån. Ni behöver inte skänka några pengar eller bidra med annat än ert stöd för den verksamhet som föder era junior- och seniorlag. SLUTA MOTARBETA OSS.

- Sätt större tryck på förbundet. Inte ett enda av elitlagen norr om tullarna kan väl vara blind inför den utveckling som var/är. Vart ska ni värva spelare sedan?

- Betala för spelare som kommer från allsvenskan/juniorserier och div.1 serier. Ge oss en rimlig återbetalning på de investeringar vi gör för att bygga våra organisationer och som ni gratis snyter framför näsan på oss. En krympande bas orkar inte föda toppen i all evighet.

 

Och här är ett special för just Luleå.

Norrbotten behöver ett eller flera allsvenska lag. Sätt er ner med Kiruna, Asplöven, Boden och Piteå och resonera vad NI kan bidra med för att förverkliga det. Tro mig, all hjälp kommer att betala sig fler gånger om. Kolla bara vart alla era juniorer EGENTLIGEN kommer ifrån och vilka ideella krafter som sett till att dessa fått chansen att utvecklas till duktiga hockeyspelare.


Kommentarer
Postat av: Jay

Bra skrivet! Du sätter fingret på många viktiga förändringar som måste ske om norrhockeyn ska kunna utvecklas.

2010-04-23 @ 14:49:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0